QUEST-CLC

QUalitative & Effectiveness study to Select optimal Treatment - for CLuster-C personality disorders

Groepstherapie iets voor jou?

Natascha worstelde jaren met onverwerkte trauma’s en nare herinneringen: ‘Mijn verhaal delen tijdens groepstherapie voelde als zo’n opluchting’

 “Tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat er iets met mij aan de hand was, ik voelde me mentaal niet goed. Na mijn bevalling werd het erger. Ik werd stiller, meer in mezelf gekeerd. Familie en vrienden die op visite wilden komen hield ik buiten de deur. Het deed me allemaal niets meer, ik wilde afstand en alleen zijn. Dat was het moment dat ik realiseerde dat ik hulp nodig had. Ik kwam uit bij de specialistische GGZ-instelling in Venray, daar heb ik cognitieve gedragstherapie gehad en dagbehandelingen voor spanning, angst en activatie. Tijdens deze dagbehandeling word je geactiveerd om weer naar buiten te gaan en je angsten te overwinnen.

Uiteindelijk volgde ik daar een EMDR-behandeling. Veel nare herinneringen en trauma’s uit mijn kindertijd kwamen tijdens deze behandeling in alle hevigheid naar boven. In mijn relatie ging het ook niet goed, de communicatie liet zwaar te wensen over. Door dit tijdens de EMDR-behandeling allemaal op te rakelen, kreeg ik een flinke terugslag. De nare gedachtes over mezelf en mijn leven stapelde zich op, waardoor ik aan de bel trok voor hulp. Die kwam er in de vorm van een opname in de kliniek in Weert.

De opname was pittig, sommige dagen zat ik er zo doorheen dat ik alleen maar op mijn bed lag. Maar naarmate ik daar langer was, bracht het mij ook rust, de heftige gedachtes vlakte met de dag meer af. Ik heb daar uiteindelijk 5 weken gezeten. Eenmaal thuis viel ik weer terug in oude patronen. Gelukkig werd ik opgevangen in een instroomgroep van GGZ Oost Brabant waar ik veel steun kreeg en kon ik daarna door naar een groepstherapie. Ik vond het wel spannend om een groepstherapie te volgen, ik wilde het allemaal alleen oplossen. Maar mijn verhaal daar delen voelde als zo’n opluchting. 

Na de groepstherapie heb ik nog cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie gevolgd. Ook ben ik uiteindelijk gescheiden van mijn partner. Het gaat nu goed met mij ,ik sta weer vol in het leven. Lange tijd heb ik gewerkt als verpleegkundige in het ziekenhuis op de neonatologie-afdeling. Deze werkzaamheden kon ik in de moeilijke periode niet doorzetten, maar ik heb inmiddels een nieuwe passie gevonden. Ik ben bezig met een opleiding tot onderwijsassistent en haal daar veel voldoening uit. De lessen die ik heb geleerd bij GGZ draag ik met me mee.”

Groepstherapie iets voor jou?
Schuiven naar boven